Tweet This
 
 

Pilegrimsleden

Tunsbergleden

Tunsbergleden er en del av den nasjonale pilegrimsleden, og har fått navnet Tunsbergleden. Her kan du vandre på pilegrimsveien og oppleve Vestfolds kulturhistorie fra middelalderen.

 
 
 

 Pilegrimsvandring er for alle

Vi er et vandrende folk. En pilegrimsvandring gir turen en ekstra dimensjon og er for absolutt alle. Hele leden fra Larvik til Haslum merkes nå med over 800 turskilt. Bli med og utforsk Tunsbergleden!

Tekst: Randi Nørstebø / Visit Oslofjorden

 

I middelalderen var Nidaros domkirke det mest kjente og mest besøkte målet for pilegrimer fra hele Norden. Nå tusen år senere ønsker mange å gå i pilegrimenes fotspor.

 
Veierland-tunsbergleden-IMG_20200625_114541.jpg

 
 
 
 
 
 
Visit Oslofjorden fargekode Turer i Norge Historiske-Vandreruter-endelig-brosjyre-2018-2.jpg
 

Bildet ovenfor fra Veierland er fotografert av Kari Prestgaard

Og det er ikke så rart at det er stor interesse for pilegrimsleden, for folk i Norge liker å gå på tur, og pilegrimstur er en fin forlengelse av dette, mener leder i Tunsbergledens venner Reidar Kjær:

– Du trenger ikke være spesielt religiøs for å gå på pilegrimsveiene. Start som du er, og sett deg et mål. Pilegrimsvandring er rett og slett for de som er interessert i å vandre. Vi sier gjerne at det er DNT-turisten, som vil ha noe litt ekstra, forteller han.

 
Visit-Oslofjorden-fargekode-Turer-i-Norge-Historiske-Vandreruter-endelig-brosjyre-2018-4.jpg

 Selv vil han ikke være å finne på de populære rutene som Santiago de Compostela, forteller han, men han opplever pilegrimsvandringer som vandringer med noe ekstra:

– For meg er det inspirerende å gå på historiske veier. Det gjør inntrykk å gå på veier som folk har gått på i 1000 år. En kan finne noen av de samme kvalitetene på reisen som de som gikk der tidligere. Noen finner mer seg selv på disse turene. Jeg synes det er veldig verdifullt å komme  til kirkene langs ruten, forteller Kjær.

Borre-IMG_5273.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Visit Oslofjorden Vestfold-kart-farge_233852779.jpg
 

 Borreparken med Borrehaugene. Bildet fotografert av Randi Nøstebø

Fotograf: Borghild Hem

Fotograf: Borghild Hem

Fotograf: Kirsti Opstad

Fotograf: Kirsti Opstad

Deler av Tunsbergleden ferdig merket

Vest for Oslofjorden finner du Tunsbergleden. Den starter i Larvik og ender etter 190 kilometer ved Haslum kirke i Bærum. Der møter den på den vestlige armen av Gudbrandsdalsleden, som går videre til Oslo og Trondheim. Du velger selv lengden på vandringen, om det skal være dagsturer, helgeturer eller ukesetapper. Hva med å prøve en av disse turene?

Kulturlandskap i Sande. Foto: Eirik Dahl / Visit Oslofjorden

Terrenget er lett og byr på opplevelser som høvdinggraver, helleristninger, mange middelalderkirker, hellige kilder, og vakkert kulturlandskap - for å nevne noe.

 
 
 

Bildet ovenfor: Litt nord for bykjernen av Horten finner du et flott kystlandskap ved Løvøya og nordover til Holmestrand. På Løvøya er det noen hytter og en campingplass. Flott liten turløype i spennende natur.

 
 

Fem pilegrimskirker langs ruten

Hele fem pilegrimskirker ligger langs Tunsbergleden; Mikaelskirken i Tønsberg (ruiner på Slottsfjellet), Borre kirke i Borre (Horten), Løvøy kapell i Horten, Hallvardskirken (Oslo domkirke) og Mariakirken i Oslo (ruiner i Middelalderparken). I tillegg er det mange middelalderkirker som passeres uten at de er definerte pilegrimsmål; Tjølling, Nøtterøy, Botne, Sande, Gamle Skoger kirke, Røyken og Tanum i Bærum. Går du fra  Larvik til  Helgeroa får du i tillegg med deg Berg og Tanum kirker.

Bildet ovenfor: Tjølling kirke. Tjølling var egen kommune før den ble innlemmet i storkommunen Larvik i 1988, og stedet har hatt kirke siden middelalderen. Skiringssal-kaupangen var i området her. Kirken skal ha blitt oppført relativt tidlig på 1100-tallet og hadde basilikaform og var viet til jomfru Maria og erkeengelen Mikael. Det antas at det fantes et Maria-alter i tillegg til høyalteret, og kirken hadde et Maria-bilde som var et reisemål for mange. Fotograf: Eirik Dahl / Visit Oslofjorden