Tweet This

Portør

Høysommersolen sløser ut sitt gull over denne skjønne riviera som man aldri kan se seg mett på. Strandrugen vaier i den varme brisen og små lekne bølger skyller gullglansen oppover de oransje svabergene.

Jag trivs bäst i öppna landskap….

Portør er noe av det fineste skjærgårdslandskapet du kan tenkje deg. Her er det åpent svaberglandskap ut mot Skagerrak, mange holmer, små laguner, kanaler og fint kuppert terreng med mange flotte utsiktsplasser på berghyller i forskjellige høyder. Naturligvis flotte naturlige badeplasser. Gode fiskeforhold. Spesielt sjøørreten biter villig her. Perfekt sted for en utfartsdag med piknikkurv og badehåndkle.

portor-534106.jpg

Har du vært ute på Portør er vi sikker på at det aldri går i glemselen. Naturen på Portør er nærmest unik i verden med sine blankskurte svaberg, holmer og skjær, men også lune glenner og glover hvor varmekjære planter og trær har funnet grobunn.Denne skjærgården er slik du finner den noen plasser ved Oslofjorden og på Sørlandet samt kystlinjen vestkysten i Sverige (nord for Gøteborg og kysten opp til Strømstad). Helt unikt i verdenssammenheng.

Sommeridyll så langt øyet ser. Fotograf: Kenneth Herfoss



Historisk havn

Portør havn er en havn ytterst på halvøya Portør i Kragerø kommune. Portør har tjent som nødhavn siden de tidligste tider, og det er gjort flere oldtidsfunn i området. Navnet forekommer i Heimskringla (Sigurd Slembes opphold på stedet) som «Portyrja». Navnet kommer av portus (latin for havn) eller porta (dør, åpning) og gammelnorsk aurr (grus).

Ifølge Olaf Rygh kan «port» ha blitt bragt til Norge av vikinger som hadde kontakt med anglesakser som brukte port i betydningen havn. Rygh tror at navnet Port-Yrja kan vært i motsetning til Yrja der det ikke var havn eller hele halvøyen sør for Stølefjorden kan ha vært kalt Yrja (det nærliggende Jomfruland ble kalt Aur på gammelnorsk) og Port-Yrja var stedets havn. Navnet kan på grunn av siste ledd bety en havn full av stein.

Vårdag på Portør

Vårdag på Portør

Ifølge andre kilder kommer siste leddet ør av yr (tåkeregn). I Snorres kongesagaer er det nevnt at Sigurd Slembe benyttet havna. I innseilingsleden fra syd er det sprengskader i svaberget på sydsiden som indikerer anslaget til en mine som under annen verdenskrig traff land og forårsaket en kraftig detonasjon. Eksplosjonen blåste visstnok ut vinduer i vid omkrets.

Forlagsredaktør Harald Grieg hadde sitt landsted der, arealet foran dette mot sjøen er idag lagt ut til friareal. I 1981 ble det funnet en gammel båt i mudderet som hadde ligget der siden 1500-tallet. Det sjeldne vrakfunnet ble kalt Portørbåten.

Vei til Portør ble bygget i 1956. Havna var inntil midten av 1960-tallet losstasjon og tolloppsynstasjon. På Vakthusheia over havna er det reist en rekonstruksjon av den optiske telegrafen som sto der i 1808.

Beliggende nede ved vannet med en liten sandstrand og omkranset av flott natur på alle kanter finner vi kanskje en av de mest idylliske og sjarmerende kirkegårdene i landet, nemlig Ospevika Kirkegård. Det hviler en deilig ro og stillhet over plassen og det er en fin liten avstikker-tur på din vei gjennom Portør. Hver sommer holdes flere friluftsgudstjenester i dette unike naturområdet.

Kilde: Wikipedia

 Slik reiser du til Portør

Portør er ikke så langt unna i luftdistanse fra Kragerø, men det tar fort 1 time totalt å reise hit. Det er to måter å reise til Portør om du ikke har egen båt:

jomfruland-.jpg

Se her

I reiseplanleggeren fyller du inn hvor du ønsker å reise fra, så finner reiseplanleggeren frem alle reisealternativer til Portør.

  1. Ta fergen fra Kragerø til Stabbestad og reis videre med buss eller bil fra Stabbestad. Biltur inkludert fergeturen Kragerø - Stabbestad, og biltur Stabbestad til Portør, tar omtrent 40 minutter. Se rutetider her ->

  2. Skulle det ikke passe med ferge at det for eksempel blir for lang tid å vente, så må man fort ut på en skikkelig omvei med å kjøre til Sannidal ved E18, og fra Sannidal kjøre ut til Portør. Den turen tar ca. 50 minutter.