Tweet This
Nordre-Sandoy-00.jpg

 

NORDRE SANDØY

 
 

De kronglete og smale stiene på Nordre Sandøy byr på herlige opplevelser for store og små.

På grunn av sin litt mer "gjemte" beliggenhet, så kommer den vakre øya Nordre Sandøy ofte i skyggen av de andre Hvalerøyene, men det er det jo ingen grunn til, da dette er en perle av de sjeldne.

 

Nordre Sandøy ligger omkring 2 km VSV for Kirkøy. Dette er den mest kuperte av alle øyene i Hvaler. I 1625 fantes to gårder på øya, Sande og Makø (Høibo 1981). Det bodde en gang ca 100 mennesker her, men i dag er det ingen fastboende igjen på øya, så vidt vi vet.

Nordre-Sandoy-Hvaler-DSC7346547PB.jpg

Størsteparten av Nordre Sandøy er dekket av skog, mye furu, ulike utforminger av barblandingsskoger og rike edelløvskoger i sørhellinger og sommervarme skogsholt.

Vurder selv om du vil ta med sykkelen til Nordre Sandøy. Vi foretrekker å bruke apostlene her ute da det er kupert og noen steder kronglete, men med sykkel så rekker du selvsagt over mer og du kan kombinere med å legge den fra deg der du vil ut på fottur.

Makø

Hvalerfergen som har flere avganger til Nordre flere ganger daglig. Det er et stort nettverk av stier på øya, men du får dem ikke levert på sølvfat - stiene her er kronglete, kuperte, og flere steder nesten gjengrodd. Dette er allikevel noe av sjarmen på den vakre øya. Du har jo alltids Søndre Sandøy (naboøya) med sine "snille" og relativt flate og brede stier, hvis du vil ha mosjon uten anstrengelser. Kanskje feil å bruke ordet “anstrengelser” fordi en tur på Nordre Sandøy er noe alle klarer.

Skolen. Midt i skogen langs turstien ligger den gamle skolen på Nordre Sandø.

Skolen. Midt i skogen langs turstien ligger den gamle skolen på Nordre Sandø.

Sanne er det sydligste fergeleiet på Nordre Sandøy og har den største tettheten av de gamle og vakre fritidshusene på øya. Det lille stedet er virkelig en idyll hvor det er koselig å spasere på grusveiene mellom de staselige villaene og de store hagene.

Gravningsundet. Søndre del av Nordre Sandøy dominerer bildet. Bak i bildet skimtes Kirkøy og Skjærhalden.

Her nytes synet av de ruvende trevillaene med praktfulle verandaer og flotte vinduspartier, mens man trekker inn duft av syriner og blomster fra de frodige hagene. Steder som her, med trehusvilla ment som feriebolig, og bygget på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av forrige århundre, er det ikke mange av i Norge. Bare på naboøya Søndre Sandøy, Hankø på Onsøykysten og en håndfull steder på Sørlandet har lignende steder som Sanne på Nordre Sandøy.

Bryggen på Sanne der rutebåten anløper. I tidtabellen står det ikke Sanne, men Nordre.

Bryggen på Sanne der rutebåten anløper. I tidtabellen står det ikke Sanne, men Nordre.

Offentlig frakt av mennesker og gods blir tatt hånd om av fergen som legger til brygge ved Sanne og Makø. Nordre Sandøy var hjem til fastboende familier i flere hundre år. På 1930-40 tallet bodde det mellom 80 og 90 mennesker her. Nå er det bare 8 fastboende. Nordre Sandøy hadde tidligere egen skole, butikk og poståpneri/brevhus. Skolen ble bygget i 1890-årene og var i drift frem til 1957. Elever fra Singløy gikk også her og ble innlosjert hos familier på øya. Butikken var i drift til 1952. Brevhusene var lokalisert samme sted som butikken (fergeanløpet på Sanne).

Bilde-3.jpg

På grunn av sterk nedgang i fiskevirksomhet var det etter hvert flere som valgte å flytte til fastlandet. Øya er i dag bebodd av sommergjester som har overtatt husene til de tidligere fastboende, samt hytter som er blitt bygget i det siste århundre. Navnet Sandøy betyr "øya der jordbunnen er sand". Kilder så langt tilbake som 1397 omtaler Nordre og Søndre Sandøy som Sandøyene.

Øya har en god del fritidsboliger, spesielt på den sydøstligste og sydligste delen av øya. Resten av øya nordover byr nærmest på «urørt» natur, med unntak av noen få spredte hytteområder i øst og vest, samt på nordspissen av øya. Nordre Sandøy er en av øyene på Hvaler med en særskilt rik flora og en vakker natur.

Sanne på Nordre Sandøy sett fra øvre del av Buvika, Søndre Sandøy.

Øya har mange flotte turløyper, merkede og umerkede, og egner seg derfor veldig godt til tur- og friluftsliv, samt vakre steder for overnatting ute i det fri. Øya er skogkledd og har vakre stier og smale kjerreveier hvor du av og til treffer på beitende sau. Nordre Sandøy er også den mest kuperte av Hvaler-øyene. Øya er også kjent som en fruktbar øy. Det har blitt sagt at de første tomater på friland i Norge ble dyrket her. Det har også vokst spiselige kastanjer her.

Har du først tatt turen ut til Nordre Sandøy vil vi anbefale et besøk på herlige Makø Sommercafe (i skrivende stund i disse tider med koronavirus, så holder Makø Sommercafe stengt.). - Les artikkel her ->



Plukke+sopp+Hvaler+sopptur.jpg

For deg som er glad i å plukke sopp kan vi avsløre at Nordre Sandøy har mye kantarellsopp flere steder på øya. Fra fergeleiet Sanne i sydøst på øya går det en flott hovedvei helt frem til øyas andre fergested, Makø, i nordøst på øya.

Om du følger hovedstien nordøstover og etter passert siste fritidsbolig nede ved sjøen, så starter stien med en oppoverbakke. Når du er på toppen av stien, så gå ut av stien og i retning sjøen. Til slutt blir det bratte skrenter ned til sjøen og i d…

Om du følger hovedstien nordøstover og etter passert siste fritidsbolig nede ved sjøen, så starter stien med en oppoverbakke. Når du er på toppen av stien, så gå ut av stien og i retning sjøen. Til slutt blir det bratte skrenter ned til sjøen og i dette området kan du finne fine berghyller med flott utsiktsplass til Søndre Sandøy, Sverige og den nærmeste skjærgården. Her er det veldig fint å ta en pustepasus eller et måltid og drikke. Utsikt herfra ser du på de to bildene nedenfor.

Buvika på Søndre Sandøy sett fra Nordre Sandøys sørøstre side.

Søndre Sandøys nordligste tupp sett fra Nordre Sandøys sørøstre side..

Søndre Sandøys nordligste tupp sett fra Nordre Sandøys sørøstre side..

Det er flere mindre stier som gjør det mulig å gå på kryss og tvers av øya. Fristes du til å gå rundt øya langs sjøkanten er det viktig å gjøre deg oppmerksom på at det er mange terrengpartier som er bratte og tildels utilgjengelig å passere.

Dahlsberg

Ved bøkeskogen i øst og ytterenden av Sanne ligger sommerhuset Dahlsberg.

Dahlsberg

Oberstløytnant Lars Christian Dahll, som i sin tid jobbet som kommandant på Fredriksten Festning for den svensk norske hæren, skapte dette fabelaktige stedet.

Arkitekttegningene ble laget av arkitekt Hjalmar Welhaven, som var en av den tids motearkitekter. Tegningene er datert 1864, og Dahlsberg, eller Dahllsberg som stedet het på den tiden, sto ferdig i 1867 (de lærde strides om det sto ferdig noen år før eller etter 1867 -send oss gjerne rett år om noen kan gi korrekt år.).

Dahlsberg er dermed den eldste hytten på Hvaler, og også den eldste fritidsboligen i landet. Dersom man kan kalle bygningen for "hytte". Med hovedbygningen i laftet tømmer er dette en bygning av særpreget klasse. Selv om det skulle ta lang tid før sommerlige feriegjester invaderte øyene i stort antall, var det oberst Dahll som startet den nye epoken med bygging av sitt Dahlsberg.

Annas Lund

Annas Lund

Oberstløytnant Dahll trivdes godt på Dahlsberg. Han bodde der ofte, særlig etter at han pensjonerte seg. Han var interessert i frukt, og importerte sjeldne trær som har blomstret på sommerstedet i årene siden. Med hele 34 forskjellige sorter fikk han i 1902 sølvmedalje for den største samlingen frukt. Tomten er på vel 250 mål. På tomten ligger Annas lund, oppkalt etter Dahlls barnebarn. Dette er en av de få bøkeskogene på østsiden av Oslofjorden.

Monogrammet til Kong Oscar II ble risset inn i steinen foran flaggstangen i hagen på Dahlsberg, som et minne om hans besøk.

Monogrammet til Kong Oscar II ble risset inn i steinen foran flaggstangen i hagen på Dahlsberg, som et minne om hans besøk.

Oberstløytnant Dahll vanket i innflytelsesrike kretser. Kong Oscar II reiste med båten Drot fra Strømstad til Dahlsberg for å besøke obersten i 1887. Ved ankomst sto folk på svabergene og vinket ham velkommen. Oberst Dahll tok stolt i mot ham ved ankomsten.

Overdådige bord var dekket og alle hygget seg med god mat og drikke. Et eget rom var innredet til kongens ære, og dit trakk han seg tilbake for å hvile. Rommet som i dag bærer navnet «Kongesuiten» er beholdt med sin opprinnelige innredning fra den gang. Monogrammet til kongen er hugget inn i fjellet på eiendommen til minne om det store besøket.

Kong Oscar besøkte Nordre Sandøy flere ganger. Blant annet ble han så begeistret for den gode smaken på gravensteneplene herfra. Kanskje var det Nordre Sandøys spesielt gode klima lokalt og jordsmonnet her som gjorde eplene så spesielt aromatiske. Kongen rekvirerte hver høst 20 kasser gravensten fra «Nordre» til Stockholms slott.

Dahlsberg ble i 1912 kjøpt av grosserer Mads Wiel. Familien fra Halden seilte på den tiden regatta, og benyttet den ideelle beliggenheten til Dahlsberg som ankringspunkt for seilbåtene og mannskapet. I dag eies eiendommen i fellesskap av barnebarna til Mads Wiel. Takk til Stein Wiel, en av dagens eiere av Dahlsberg, for all informasjon.

Sanne.

Sanne.

Tordenskjoldbukta

Tordenskjoldbukta er en meget populær bukt, spesielt for båtfolket. Her er det bare hard nordlig og nordøstlig vind som kan skape vanskeligheter. Gjennom hele sommeren ligger det mange båter her. Navnet har bukten fått etter den berømte Kaptein Peter Wessel Tordenskjold.

I 1716 ønsket svenskekongen Karl XII å ta Fredriksten Festning ved Halden, i forbindelse med planen om å erobre Norge. Dette forhindret Tordenskjolds flåte ved å senke svenskenes 40 skip, der i blant forsyningsskipene deres som bestod av mat og ammunisjon.

Resultatet var at Kong Karl XII måtte trekke tilbake troppene sine som hadde beleiret Fredriksten Festning.



Makø

I likhet med Tordenskjoldbukta nord på øya var også Makø en viktig havn for flåten til både Tordenskjold og andre på begynnelsen av 1700-tallet. Det blir for eksempel fortalt at barn på Makø ble døpt med offiserer fra Tordenskjolds flåte som faddere. Da må flåten ha ligget der en stund, eller vært innom ofte, skulle en tro!

Makø

Makø

Halden kommune har siden 1922 eid 520 dekar av Nordre Sandøy. I Makøområdet var det tidligere flere feriekolonier. Formålet med feriekoloniene var å gi et ferie- og rekreasjonstilbud til barn og unge i Halden. I 1987 måtte koloniene stenge da helsemyndighetene kom med pålegg om oppgradering av vann og sanitærforholdene. I dag er Makø et sommerparadis med et lite samfunn av omtrent 15 hytter og et par fastboende. I den lille bukta syd for fergeleiet er det en barnevennlig sandstrand med rutsjebane.



Tresvika

Tresvika er en dyp og bred sydøstvendt bukt, med en lun sandstrand innerst. Utover langs sidene er det svaberg og flere små sandstrender.

Tresvika. Ørretfiskere; legg merke til at her er det “leopardbunn”.

Tresvika. Ørretfiskere; legg merke til at her er det “leopardbunn”.

Dersom du har med deg barn til stranden bør du merke deg at bukten brått blir dyp et stykke ut i vannet. Du kan legge til med båt langs fjellet ytterst i bukten. Tresvika er en populær destinasjon både for ferierende på øya og båtfolket om sommeren.

Tesebukta

Tesebukta ligger vest for nordspissen av øya som en god naturhavn. Selve bukta er liten, men er en langgrunn og oversiktelig med sandstrand. Det er en fin gresslette innerst i bukta. Gode turveier innover på øya. Det er en god plass for å fiske etter hvitting nord for bukta.


Sandbukta

Sandbukta ligger i vest på øya. Her finner du en fin badestrand med gode ankrings og fortøyningsmuligheter.


Gravningsundet mellom Sandøyene

Gravningsundet er en idyllisk skjærgårdsperle mellom Nordre og Søndre Sandøy. Gravingsundet er kjent for å være et av de vakreste partier på Hvaler. Her finner du sildesalterier og andre minner etter det siste store sildefisket.

Nordre-Sandoy-COPYRIGHTED-SIS.jpg

Det yrende sundet sommerstid med aktivt båtliv og fugleliv er absolutt verdt å få med seg på en øyhoppingstur. Hvaler-fergene frekventerer Gravingsundet flere ganger daglig i sin rute mellom Søndre Sandøy og Nordre Sandøy.

God tur!

 

Hvalerferga anløper:

#Sanne
#Makø

Slik reiser du med kollektiv trafikk hjemmefra til Hvaler og nordre Sandøy:


Du må reise med ferge fra Skjærhalden på Kirkøy for å komme ut på øya Nordre Sandøy, og da kan du velge om du vil gå i land på Sanne, eller Makø (nordligst). Fyll inn hvor du reiser fra i reiseplanleggeren, så viser reiseplanleggeren alle alternative reisemåter kollektivt til Hvaler og Nordre Sandøy.

 Tidtabell ferge

Spisesteder / Kiosk

Det finnes ingen kiosk på øya, men Makø Sommercafe holder normalt åpent i Sommerhalvåret med åpent i påskeuka og alle dager i skolens sommerferie (i skrivende stund i disse tider med koronavirus, så holder Makø Sommercafe stengt.).

Så beregn å ta med noe drikke og mat på denne turen. Det kommer godt med, og det er mange finne rasteplasser du kan finne naturlig ute i naturen.

 Kart

 

Nordre Sandøys sørøstre side sett fra naboøya Søndre Sandøy.