Tweet This
Skalldyr--at-15.57.jpg
 
 

Folk valfarter til Kragerø for å oppleve ekte håndverksmat

Ferskvareparadis

 
 

Ferske reker, gourmet-pølser i lange baner, nystekte, varme fiskekaker og kanskje verdens beste softis.

Kragerø er byen med drøye 11000 innbyggere som fortsatt har en slakterforreting, et fiskeutsalg med egenproduksjon og en frittstående baker. Dette er det ikke mange byer som kan vise til. Store byer i umiddelbare nærhet som Porsgrunn, Skien og Sandefjord har for eksempel ikke slakterforretninger igjen.

Skalldyr-Restaurant-Slippen-Reker-og-skalldyr-Restaurant-Slippen-BGRF4E copy.jpg

Sist vi var på besøk i Kragerø var tilbake i 2005. Nå skriver vi 2020 og ferskvarediskene de samme som for 15 år siden. Den kvalitet som leveres på mat i Kragerø er faktisk en av byens største attraksjoner ved siden av naturen og skjærgården. Ja, faktisk er det mange som på sin vei ned til Sørlandet svinger av E18 og kjører den gyldne omvei til Kragerø for å hente forsyninger med ferskvarer og delikatesser.


Made in Kragerø

Du visste vel at Kragerø har landets eneste Playmobil-butikk? I denne leketøysforretningen finner du verdens beste is, hjemmelaget i Kragerø. Pluss på med deilig duftende bakst, så har du en av byenes store attraksjoner som folk valfarter til for å gjøre sommeren komplett - Skarrups is.

Vi spurte eier av iskremutsalget, Erik Skarrup, hva som er hemmeligheten bak en så god iskrem og hvorfor folk orker å stå i kø ut på gaten for å kjøle seg ned med noe smakfullt og søtt:

- Det handler om å lage ekte iskrem av ekte varer. Jeg skynder meg også og legger til at vi lager iskremen av lokale råvarer. Du vet det meste av is som selges i dag er av “tørrpose-"varinaten”, også 95% av produsenter som hevder at de lager isen etter oppskrift på ekte iskrem.

Alt vi lager er realt håndverk uten kunstige ingredienser. Vi lager isen helt selv. Til og med kjeksen er det vi som steker og står bak 100%. Vi tilsetter bær, skreller av skall på nøtter osv. Vi har et stort utvalg fra klassisk soft-is til sorbet. Det er jo en del barnefamilier her sommerstid og barna blir veldig begeistret når de oppdager at resten av butikken er en leketøysbutikk med landets største sortiment av Playmobil. Det trekker nok også en del sommergjester, avslutter Erik Skarrup.


Havets delikatesser

Et annet rituale som er på sommerdagsprogrammet til den erfarne Kragerøgjest er å spasere ned til Fisk- og sjømatutsalget; Kragerø Sjømat for å la seg friste av havets delikatesser.

Reker 34.jpg

Daglig mottar utsalget ferske råvarer fra lokale fiskere, og i alt leverer 4 reketrålere, 2 krepsefiskere, 4 makrellfiskere og 2 garnbåter fersk sjømat til Kragerø Sjømat som ligger på den brygga på utstikkeren som Ytre Strandvei ender i. Har du først smakt på fiskekakene her, så kommer du alltid tilbake.

Slakteren i Storgata

Over store deler av Norges land er Brødrene Brubakken i Kragerø kjent for pølsene sine; skikkelige håndverkspølser med mye smak og høyt kjøttinnhold.

Ja da, det går mye i hvor godt man kan spise i Kragerø la oss derfor nevne pølsemaker Brubakken med noen få linjer. Midt i Storgata i Kragerø finner du en merkelig forretning. En god gammeldags slakterforretning med fullskala egenproduksjon. Går vi 30 år tilbake i tid var ikke dette noe merkelig syn i Norge.

Da fantes det slakterforretninger, bakere, grønnsaksforretninger og fiskeutsalg overalt. Men i dag er dette blitt rariteter i Norge. Overalt finner vi de store supermarkedene som har overtatt for alle de små spesialforretningene.

Ta fri fra det daglige stresset og kom til Kragerø på en handlerunde du også. Her finner du nesten ikke en eneste kjedebutikk. Men masser av frittstående små og koselige forretninger i alle genrer med et utvalg av varer du faktisk ikke finner andre steder.
— Olav Brubakken
Benedicte Brubakken er 4. generasjons pølsemaker. Foto: Olav Brubakken

Benedicte Brubakken er 4. generasjons pølsemaker. Foto: Olav Brubakken

I butikken midt i Storgata i Kragerø er det et stort utvalg av pølsevarianter. Foto: Olav Brubakken

I butikken midt i Storgata i Kragerø er det et stort utvalg av pølsevarianter. Foto: Olav Brubakken

I butikken midt i Storgata i Kragerø er det fullt trøkk hele sommeren, og feriegjestene forventer to nye pølsevarianter hver sommer. De plukker gjerne pølser som smågodt i disken, og i juli gikk det med 14 tonn pølser. Julen er også en svært hektisk tid. Da tropper Kragerøboerne opp i butikken for å kjøpe håndverksjulemat.

95259561_4332727223419972_6868532878246936576_n.jpg
64114_404937122865688_111004528_n.jpg

Det er nesten hundre år siden småbruker og brødkjører Olav Brubakken forlot brødet til fordel for kjøttet. Pølsemakerferdigheten gått i arv i familien siden den gang. Nå er det tredje og fjerde generasjon som driver pølsemakeriet og kjøttforeningen.

Brødrene Brubakken leverer også maten direkte på døren, noe som har spesielt vært populært nå i “korona-tiden”. Butikken leverer også til mat- og delikatesseforretninger i Bærum og Oslo.