Tweet This
Guttormsvauen-IMG_5732.jpg
 

GUTTORMSVAUEN

Skal vi være så pretensiøse at vi snakker Norges beste friområde og sandstrender? Pluss på med at stedet er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark og at det er lov å telte her - navnet er Guttormsvauen!

Foto av Eirik Dahl

 

Guttormsvauen er en av de mest attraktive utfartsområdene for friluftsliv på Hvaler. Kjent og kjært turmål for mange, men også overraskende mange som aldri har tatt turen hit. Felles for alle vi har hatt med på tur hit er den store begeistringen man utståler når man ankommer stranden på Guttormsvauen - både over utsikten, stranden og det omkringliggende landskapet bergtar de fleste besøkende.

Guttormsvauen-Hvaler-web-1O2A5190.jpg

Guttormsvauen ligger på Vesterøy, følg veien til Papperhavn og på venstre side etter hvert finner du egen p-plass for turstien til Guttormsvauen. Se nedenfor en grundig vei- og stibeskrivelse.

Langs stien til Guttormsvauen er det et par steder med gode klatrevegger. Her er Fredrikstad Klatreklubb i aksjon.

Langs stien til Guttormsvauen er det et par steder med gode klatrevegger. Her er Fredrikstad Klatreklubb i aksjon.

guttormsvauen-skau-norama1.jpg

Langs stien fra parkeringsplass og frem til badestranden på Guttormsvauen er det en fantastisk og sjelden natur med urskogspreg og myrområde som gir fantastiske trolske stemninger pga det fuktige og frodige miljøet.

Kontrastrik natur. Frodig skog med svartorsump med en rik flora med både kjente og sjeldene arter. Bare noen meter lenger frem åpner skogen seg og blir møtt av storhavet.

Kontrastrik natur. Frodig skog med svartorsump med en rik flora med både kjente og sjeldene arter. Bare noen meter lenger frem åpner skogen seg og blir møtt av storhavet.

Deler av Guttormsvauen er også et naturreservat og har en rik svartorsumpskog. Dyr, fugler, insekter, blomster og planter stortrives i dette naturparadiset. Tidligere når man nærmet seg Guttormsvauen så har det til tider vært vanskelig fremkommelighet ved at det har vært vått og gjørmete på stien.

Ormetunge.

Ormetunge.

Jungel

I skogen ved Guttormsvauen føler man seg hensatt til langt sørligere strøk, i en skog som «står på stylter» og minner om mangrove. Området har en sjelden naturtype som kalles svartorsumpskog. I svartorsumpskogen innerst i Guttormsvauen finner du de to sjeldne planteartene vassmynte og toppstarr. Den sjeldne strandbeten vokser på sandstranda i Guttormsvauen. Her vokser også ormetunge, strandtorn (strandstistel), pusleblom, strandmalurt og jordbærkløver.

Vassmynte

Vassmynte

Den varierte vegetasjonen gjør seg også utslag i et rikt og variert fugleliv. Her det særlig spurvefugler som troster, sangere, meiser og finker som trives godt. Les mer om det spesielle fuglelivet her i en egen seksjon lenger ned på denne side.

Hvaler har en kontrastrik natur, og her på Guttormsvauen går du gjennom en frodig "norsk jungel" før du plutselig har åpent landskap med berg, sandstrender og storhavet foran deg.

Guttormsvauen-Hvaler-DSC1O2A2064 (1).jpg

Det er ikke lenger et problem da det for et par år siden ble rustet kraftig opp på denne strekningen Om du først har tatt turen til Guttormsvauen vil vi anbefale å utforske omkringliggende landskap i vest og syd.

Oppe på berget i vest har du fantastisk skue til Ytre Oslofjord.

Oppe på berget i vest har du fantastisk skue til Ytre Oslofjord.

Oppe på berget i vest har du mange fine turområder, og landskapet er bart for trær, og dette gjør at du hele tiden har fantastisk utsikt til skjærgården og Ytre Oslofjord.

Har du knapt med tid og rekker knapt en tur på kyststien i Østfold - reis til Guttormsvauen på Vesterøy, Hvaler. Ingen reiser hjem uberørt fra dette svabergparadiset i rosa og oransje! Kjerringtangen ytterst i sydvest på Guttormsvauen er intet mindre en et paradis i oransje!

Kjerringtangen

Unntatt de svært lokalkjente på Hvaler, så har denne strandperlen klart å bevare hemmeligheten på hvor den er lokalisert. Mye av dette skyldes at den flotte sandstranden (kurvet som en halvmåne) innerst på Guttormsvauen regnes som en av de beste i distriktet, også ypperlig som teltplass. Derfor stopper de fleste ved den fine sandstranden her innerst i kilen, uten å vite hva man går glipp av lenger ut.

image-asset (39).jpeg

Skal man ut til Kjerringtangen er det bare å følge vestsiden av kilen helt ut til tuppen. Litt kronglete og kupert for førstegangsbesøkende, men en fantastisk belønning venter i form av et strandparadis og uforglemmelig utsikt rett ut i storhavet.

oslo Par-paa-Guttormsvauen-origibal-1100.jpg

Selve stranden på Kjerringtangen er fin for lek og aktiviteter i den myke sanden, men det er brådypt her, så vi kan ikke kategorisere stedet som barnevennlig for svømming, eller lek i vannkanten.

Stup-1500.jpg

Holmene utenfor stranden er en av de beste stedene på Østlandet for stuping

Slik kommer du til Guttormsvauen: Følg første vei opp til høyre etter bensinstasjon. Følg veien helt til det er skiltet til Papperhavn. Følg veien mot Papperhavn, etter litt er det skiltet p-plass Guttormsvauen.

Guttormsvauen-A2100.jpg

Følg stien herfra i 10-15 min og til slutt åpner landskapet seg, og du har en av Norges flotteste sandstrender foran deg. Tilrettelagt for grilling, sittegrupper, wc, og et fantastisk turområde ut herfra.

God tur! 😊

 

Lokalsjon

Vest på øya Vesterøy, Hvaler i Viken fylke.

Friområdet Guttormsvauen er en del av Ytre Hvaler Nasjonalpark, men her er det lov å telte, men unntatt Kuvauen er det forbudt å telte andre steder i nasjonalparken.

 

 

Fasiliteter

Utedo, grill, bord og sittebenk, tilrettelagte teltplasser (gratis å telte), søppelboks ved inngang til stranden.

 

Parkering

Gratis parkeringsplass.

Tid å gå fra p-plass til stranden: ca. 25. minutter. Godt oppmerket sti starter umiddelbart ved p-plass.

Kollektivtrafikk

Fyll ut hvor du reiser fra, så ordner reiseplanleggeren resten >>>

Guttormsvauen-natt-Hvaler-DSCF6524.jpg

 Natt PÅ GUTTORMSVAUEN

 

Vi forteller om nattsangere på Hvaler i nattens mulm og mørke

En natt i mai 2018 tilbragte vi ved sandstranden på Guttormsvauen, Vesterøy. Rett og slett for å få en fantastisk naturopplevelse, og for å få den deilige lyden av storhavets bølger og bevegelser fra Skagerrak som bærer inn til viken her i Guttormsvauen.

Dette var en av de varmeste nettene så langt den våren og så vindstille at selv de tynneste takrørstilkene sto konstant stille natten igjennom. Det resulterte i at vi gikk glipp av lyden av bølger og dønninger der ute, men overrakeskende ble belønnet med Hvalers nattsangere.

V

guttormsvauen-Hvaler-1O2A4958.jpg

 Vi fikk jo et forvarsel om at vi var i nattsangersesongen da vi forlot parkeringsplassen og startet turen på stien til Guttormsvauen. Det var lyden ooooh!, som gjentok seg med 3 sekunders mellomrom sammenhengende i flere minutter.

Dette var tydelig rop fra en ugle, og den er vi jo så vant til å høre på Hvaler om natten, så vi forventet ikke noe mer spesielt av fuglelivet denne natten.

Vel fremme på sandstranden i Guttormsvauen ved midnatt var det blåsort og skyfri himmel over oss. I det mørkeblå nattlyset som er så typisk nå på forsommeren kunne vi se landskapet omkring oss godt. Vi kunne ikke se en eneste fugl, men vi hørte kanskje 10 forskjellige nattsangere som intenst regjerte lydbildet denne natten på Guttormsvauen. Det å sitte der ute ved sandstranden om natten med så mye forskjellig fuglelyd rundt seg ble en uventet, men fantastisk naturopplevelse.

Nattravn-96400703.jpg

Det var allikevel den karakteristiske sangen fra nattravn som dominerte. Vi visste ikke da at denne helt spesielle langvarige og monotone sangen kom fra nattravn.

Sangen til nattravnen var så spesiell, så vi bestemte oss for å undersøke senere av fuglelyder hvilken fugleart som sto bak denne spennende og unike sangen. Vi søkte web for fuglelyder, og gleden var stor da vi raskt fant en match som var identisk med den eksotiske sangen som tilhørte nattravn.

Denne turen som bare skulle være en rolig telttur så nære havet som mulig, ble istedet en opplevelsesrik nattsangertur for første gang.

Det ble en slags åpenbaring for oss. Man blir overrasket over hvor mange fugler som helst synger når det er mørkt. Og man blir veldig fascinert over de mange merkelige lydene og fantastiske varierte sangene, som skaper en spesiell atmosfære gjennom natten.

 


Fugl-ugle-web-402362080-(1).jpg

 NATTSANGERE

 

Nattsangere er fugler du oftere hører enn du ser. Nattsangere er som navnet tilsier, fugler som synger om natten, natten er også en fin tid å høre fuglesang fordi mange av fuglene som normalt dominerer lydbildet er stille på denne tiden av døgnet, slik at det går an å høre de mer sjeldne fuglene.

Nattsangere er hovedsakelig trekkfugler som kun er her noen få måneder i løpet av sommerhalvåret, og de synger nesten kun når det er mørkt. Unntaket er rørsanger og sivsanger, som også ofte høres på dagtid. Uglen Hubro (Bubo bubo)

 
 

 Et utvalg nattsangere du kan oppleve på Hvaler

Øyriket Hvaler har mange fine lokaliteter for å lytte etter nattsangere. Her noen typiske gode steder; Kuvauen, Guttormsvauen, naturreservatet Stensdalen, Ilemyr, Barlinddalen, Grønnet, Spjærkilen, Skjellvik/Huser på Asmaløys vestside, Arekilen, Rom på Kirkøy, sandfuruskogen ved Storesand, og ved takrørskogen ved Stafsengen på Kirkøy. Det er selvsagt mange andre gode steder for å lytte til nattsangere på Hvaler, men de nevnte steder er i hvert fall et veldig godt utgangspunkt.

I takrørskogen ved Stafsengen på KIrkøy er også et meget godt sted å lytte til nattsangere i mai og juni.

I takrørskogen ved Stafsengen på KIrkøy er også et meget godt sted å lytte til nattsangere i mai og juni.

Hvaler er jo på mange måter første og siste landingssted henholdsvis vår og høst. På Hvaler har fuglene funnet sin egen lille oase spesielt i alle kilene og våtmarksområdene. Dermed blir dette også en aldri så liten oase for fuglekikkere og turgåere også. Du kan gjøre interessante observasjoner her hele året, men stedet er aller mest spennende under trekktidene og sommeren. Når det er sagt, kan du finne både skjeggmeis, isfugl og vannrikse her på vinteren. Så det er absolutt å anbefale flere turer i løpet av året.

Kuriosa

Nattravn-206455087.jpg

Nattravn

Nattravn Caprimulgus europaeus holder til i utkanten av barskog, gjerne i strøk med knauser og tørr og glissen skog. Når en kjører med bil på skogsveier en sommernatt, hender det at en fugl på størrelse med en gjøk letter fra veikanten og skjener på lange vinger inn i skogtykningen. Lyset fra billyktene kan gi gjenskinn i et par store, blanke øyne. Da er det nattravnen som er ute og fanger insekter i natten.

Ugle-Hubro-363172955.jpg

Uglen Hubro (Bubo bubo)

Hubroen er den største av alle ugler i Europa og veier fra 2 til 4 kg. Hannhubroen blir ca. 65 cm, hunnen ca. 5—10 cm større. Vingespennet er mellom 1,5 og 1,8 m. Den har store fjærtopper som kan minne om horn, og rødgule øyne.

busksanger-dsc755770069.jpg

Busksanger

Trives i buskskog nær vann. Busksanger (vitenskapelig navn Acrocephalus dumetorum) er en fugl i sangerfamilien. Busksanger er ca 14 cm. lang med smal og slank kroppsfasong. Sangen som er kraftig og oftest fremføres på natten, består av varierende, klare tema, ofte med herming av andre fuglearter.

Vaktel-_486685018.jpg

Vaktel

Vaktel er god på kamuflasje. Rødlistet. Smakfulle egg..

myrsanger-_vertikal-56816875.jpg

Myrsanger

Myrsanger (vitenskapelig navn Acrocephalus palustris) er en fugl i sangerfamilien. Myrsangeren er omtrent 13 cm i lengde og har et vingespenn på 17 til 21 cm og veier 11 til 14 gram.

Oversiden er gråbrun og undersiden gulhvit. Utseende er vanskelig å skille fra rørsangeren, men er gråere på ryggen, pannen er mindre flat og nebbet ikke like spiss. Samme fargedrakt hos begge kjønn.

Den rører seg skikkelig i tette vekster og kan herme andre arters lyder. Myrsangeren lever iblant takrør, busker og åkrer i nærheten av vanndrag. Den finns i sentrale og østre deler av Europa til Uralfjellene. I Norge er den bare vanlig i Østfold.

De livnærer seg på insekter og deres larver, edderkopper og snegler, samt på høsten kan den ete bær.

Myrsangeren bygger et skålformet rede av gress og takrør som den bruker å henge i vegetasjonen. Til og med mellom brennesler. Hunnen legger 3 – 5 blåaktige hvite egg. Den europeiske bestanden beregnes til cirka 1,5 til 2,0 millioner hekkende par. Kilde: Wikipedia

Åkerrikse-vertikal-064.jpg

Åkerrikse

Sommergjest fra sørøstlige Afrika. Dette er sky fugl som gjemmer seg ofte i høyt gress.

Nattergal.jpg

Nattergal

Sikreste vårtegnet. Opptrer i sør-Norge, men hekker vesentlig ved Oslofjorden. Ikke bare sanglad om natten - synger hele døgnet.

Hvordan kan man skille nattsangere fra hverandre når man ofte ikke ser fuglene?

Svaret er ganske enkelt. Man må lære seg lydene. Det kan man for eksempel gjøre ved hjelp av en fugleapp. Du kan også dra ut med noen lokalkjente fuglekikkere, som kan lære deg de forskjellige lydene.

Hvor er det best å dra på nattsangertur?

Det typiske terrenget for nattsangertur er våtmarksområder og kulturlandskap. Busker og trær i nærheten av rolige elver og kanaler er fine steder for nattsangere. Det samme gjelder siv og takrørskog. Grøftekanter ved jorder kan også være bra, særlig hvis det ligger med tilknytning til småvann eller kanaler. For å lete etter nattravn, må du oppsøke steder med tørr furuskog, gjerne små åskammer eller høyder.

Du bør ikke ha for store forhåpninger om å få se de nattaktive fuglene. Ikke bare på grunn av redusert lys, men også fordi de ofte gjemmer seg godt i buskaset. Når det er sagt, vil lydopplevelsen mer enn oppveie det at du nødvendigvis ikke får se fuglene. Det er lettest å finne nattsangere på østlandet.

Tekst og kilde: www.birdingbed.no